cejasmatte

Direktlänk till inlägg 20 april 2012

Lite fakta: hönsrasen Australorp

Av Malin - 20 april 2012 17:31


Lite fakta om: hönsrasen Australorp


 

Jag har många favoriter bland världens alla hönsraser, men Australorp - eller ´Australiensisk svart orpington´ eller ´Australorpington´ som rasen också kallas - är nog rentav min absoluta favorit. Jag är uppvuxen med många hönsraser - t.ex Blommehöns som också är en vacker och trevlig hönsras och pryder vilken trädgård som helst - MEN vill man kombinera hönsintresset med lite ekonomi i det hela, så tycker jag personligen att Australorp är en ras att verkligen fundera på!


 

Själv trodde jag aldrig jag skulle "svika" Blommehönan som min personliga favorit, men jag får nog erkänna att jag så har gjort med tiden. Blommehönsen, och många andra med dem, är visserligen väldigt vackra och de ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, men när man lägger ihop alla fördelar från rasen Australorp, så tar de nog ändå förstaplatsen... :-)


Australorp är en ras som växer snabbt; de blir snabbt befjädrade och tidigt produktiva både om man ser till slakt av ungtuppar (läs: kött) men hönorna börjar också värpa förhållandevis tidigt och värper sedan som en av de bättre värphönorna man kan hitta, nästan i lika god klass som de "rena värpraserna". Aspekter som åtminstone jag ser till, när man som vi försöker leva självförsörjande - eller åtminstone något åt det hållet.


Dessutom ser jag deras trevliga, lugna sinnelag som en stor fördel; jag upplever inte denna ras som det minsta stirrig eller flaxig, utan tvärtom så är det en ras som jag anser vara lugn, nyfiken och "framåt", och som går att få tam om man lägger ner en liten aning jobb på det! Man brukar förresten räkna att en tupp ligger i vikt runt 3,5 kg och en höna runt 2,5 kg, kanske lite drygt t.o.m Med andra ord klassas de som en "tung ras".


 

Ska man säga något negativt så är det möjligtvis att de i regel inte är särskilt ruvningsbenägna, fast peppar peppar - själva har vi i nuläget en Australorphöna som ligger och ruvar. Om hon står tiden ut s.a.s, det vet vi inte, men hon visar åtminstone intresset än så länge och det är roligt tycker vi! :-) Dessutom, i dagens hönsvärld med detta stora utbud av äggkläckningsmaskiner så kanske man inte är riktigt lika beroende av ruvningsbenägna hönor, och dessutom finns ju hönsvärldens egen, lilla livs levandes äggkläckningsmaskin: Dvärg kochin, om man vill låta naturruva ägg. :-)


Vi har Australorp i färgerna svart samt blå (kanttecknad), men Australorp finns även i vit. Denna färg har vi dock inte, men det finns andra uppfödare som har och om jag kan förmedlar jag gärna kontakt vid intresse.


   

Jag har just nu en kull på 18 stycken härliga, pigga, friska Australorp kycklingar, kläckta den 11 april till salu, och nu har jag passat på att berätta lite mer om rasen för eventuella intressenter/spekulanter. :-) Annonsen på blocket kan man enklast hitta här:

http://www.blocket.se/kronoberg/Kycklingar_Australorp_39944669.htm?ca=21&w=1


Höns och vaktlar är ett otroligt roligt inslag på en gård-  eller t.o.m i en villaträdgård (möjligtvis tuppen undantagen då... ;-)) - och jag rekommenderar verkligen dessa djur om man tycker om lite liv och rörelse utanför knutarna och på samma gång vill få egna goda ägg varje dag.


På återseende!


/cejasmatte


 

På bilden en blå kanttecknad australorphöna i full färd med att värpa :-)

 
 
Sanna

Sanna

20 april 2012 19:11

Åhh vilka vackra höns..önskar så att jag hade möjlighet att ha höns.. <3

SV: Tack gumman, skoj när det man skapar uppskattas.. <3 Och ja jag kommer använda klänningen flitigt då jag är helkär i den.. ;) hihi..

Hoppas ni får en toppenfin helg!!
Kram Sanna

http://www.krimskramsan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Myrthel

27 september 2014 13:49

Hej!
Har själv AO som jag införskaffade i juni (2 svarta hönor, 1 svart tupp samt 1 blå (yngre) tupp), och där min ena höna är lika duktig som din blå *ler glatt* så nu har jag 7 stycken kycklingar som växer så det knakar.
Men jag söker vit variant av AO och såg att du kan förmedla kontakt, stämmer det? Vore dig evigt tacksam, i sådana fall :-)
Varmt&Vänligt
Myrthel
PS. Min mail är 1moonmys@gmail.com

 
Patrick Sellman

Patrick Sellman

2 november 2014 09:57

Verkar nästan vara för bra för att vara sant :-)
Får dina höns gå fritt? Hur är i så fall födosök och hur klarar de sig mot rovdjur som hök?

http://http:småbruk.se

Malin

10 november 2014 16:28

Vi har fjäderfä som går fritt här hemma under sommarhalvåret, och det brukar löpa ganska smärtfritt.

Däremot under vinterhalvåret, går våra mindre fjäderfän (läs: höns) inom hönsgård med nättak, just för att undvika rovdjurshotet, i den mån det nu går.

Hotet från ovan, (exempelvis duvhöken) är därmed avhjälpt vad gäller hönorna, och ankor och/eller gäss lyckas den inte, i regel, döda.

Hotet från marken då..., ja om räven kommer så har man ju möjlighet till skyddsjakt för att freda tamboskap etc, så då plockas bössan fram.

Våra fåglar dvs höns, ankor, kalkoner, får alltigenom en basutfodring bestående utav vete/majs/koncentrat, men givan är mindre på sommaren då de finner så pass mycket föda själv, att stor fodergiva är onödig.




Med vänlig hälsning Malin

 
Hanna

Hanna

12 februari 2015 14:28

H EJ Malin! Google på australorp o hamnade här, o de va ju tur då jag är intresserad av just blå australorp ;-) skickar du ägg med posten? Det är dock ej ännu eventuellt för mig att köpa, jag måste först veta att jag har någonstans att förvara hönsen över vintern. Så det kanske blir först nästa år. Men vill gärna höra om ni fortfarande har kvar era australorp o att ni säljer ägg ;-) Mvh Hanna

http://www.bonnieblogg.wordpress.com

Malin

16 februari 2015 09:04

Hej! Just i år säljer jag inga ägg från mina Australorp, hoppas kunna återuppta den aveln kommande säsong. I år har de dock fått lämna plats åt lite annat renrasigt och går därför i min blandrasgrupp. Hoppas du hittar ägg ändå och lycka till! Med vänlig hälsning Malin

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin - 24 mars 2015 22:30

Om avelsägg - kläckäggfrån Frankanäs fjäderfän   Här kommer lite information som kan vara till nytta om man väljer att köpa, eller bara är intresserad av, avelsägg ifrån just mig. Informationen nedan står jag, och enbart jag, för - och gäller ...

Av Malin - 16 februari 2015 09:06


      Nu är det dags att starta avelssäsongen 2015! Mina egna äggkläckningsmaskiner går redan varma, och fjäderfäna har kommit igång duktigt med värpningen så nu börjar det så smått att finnas avelsägg att tillgå. Här tänkte jag berätta li...

Av Malin - 13 augusti 2014 10:16

Kycklingar finns nu återigen till försäljning!   De yngsta är fortfarande i behov av värmelampa, och dessa är ej könssorterade, priset är 50 kr per st, och priset ökar med 5 kr per vecka och individ.   Har även könsbestämda hönskycklingar, kläckt...

Av Malin - 5 maj 2014 09:31

    Jättefina korsningskycklingar finns till försäljning, framavlade ur en besättning med främst Australorp, Araucana och Blomme.     Kycklingarna blir väldigt vackra med en mängd färgvariationer/teckningar i fjäderdräkten, även skäggkvasta...

Av Malin - 30 augusti 2013 18:57

  Vilken underbar sommar!     Nu fortsätter vi förhoppningvis med en lika fin höst, men på en helt ny plats att blogga på:   cejasmatte.se     Uppdatera eventuella bokmärken, så ses vi kanske på den nya bloggen?! ;-)       P...

Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards