cejasmatte

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2012

Härliga höst!

Av Malin - 9 oktober 2012 15:47

Härliga höst, ja – för nog kan man uttrycka det så!


Hösten har absolut många fördelar; höstfisket drar igång: fiskespöt som kastas efter alla dessa hungriga gäddor som villigt nappar, jakten inleds med allt vad det innebär av t.ex vildsvin- och rådjursjakt – samt inte att förglömma älgjakten (som just här hos oss drar igång på lördag, den 13 oktober – jag kommer att fotografera så mycket jag kan!) – och dessutom är det fortfarande många fina godsaker kvar att skörda i både landen och fruktträdgårdarna såsom päron, äpplen, morötter, potatis -- och just för tillfället är PUMPORNA ”STORA” (ordvitsigt värre ;-)).


Som om inte detta vore nog slipper man mygg och flugor, fästingar, och de flesta andra bitande/stickande insekter som vi alla måste dras med sommartid. Möjligtvis undantaget mina egna små hatobjekt som dyker upp just såhär års; i hösttider: Älglusflugan! Huuu!


Dessa otäcka små varelser som tycks älska mig (dock ej ömsesidigt, som ni förstår), och som för varje bett ger mig varfyllda små bölder. Så nej tack, till älglusflugan. När man rör sig i skog och mark, och råkar passera områden där dessa valt att befinna sig så kan man inom loppet av några sekunder bli översållad med flera tiotals, ja hundratals, äckliga små flugor. Det lite läskiga är, att när de väl satt sig på sitt ”offer” (läs: värddjur), så släpper de sina vingar för att de tror att de hittat värddjuret där de kan hitta föda. Nu kan inte älglusflugan leva på människan (tack och lov!!!) så obehaget är kortvarigt, men nog så otrevligt i alla fall. En liten otrevlighet som hösten för med sig, men å andra sidan så finns det ju annat man istället slipper. Som alltid, så får man ta det onda med det goda. J


Det är ju nu man så gärna bakar äppelkakor och –muffins (recept kommer i slutet av inlägget för den som känner sig sugen på att baka och äta gott!), samtidigt som djuren också får sitt goda i form av fallfrukten som inte duger åt oss tvåbenta.


 


Givetvis innebär hösten också arbete, förutom ovan nämnda (som ju även det är ARBETE, på mer eller mindre roligt vis), så är det nu snart dags att gräva landen inför kommande odlingssäsong, även en del gödsel ska köras ut i höst, och det är allehanda upprensningar som måste göras såhär års efter sommaren som gått.


Så, på det viset ser väl vardagen ut just nu, varvat med idoga försök till motion - främst i form av cykelturer, som vi (så ofta vi hinner) försöker ägna oss åt, i sällskap med Ceja. Vi har några olika rundor som vi brukar ta, någon är ganska kort, ca 6 km, en annan är lite längre, omkring en mil – och sedan finns en annan runda som är ungefär 1,5 mil gissningsvis. Att cykla har alltid varit ett intresse för min del och även om kroppen emellanåt protesterar å det grövsta så är det ändå en motionsform som tilltalar mig, då man jobbar/tränar på ett – för mig - förhållandevis skonsamt sätt.


     


Nu kommer det två goda recept att testa i höst, samt givetvis avslutar jag som jag brukar med lite blandade foton! Recepten kommer ursprungligen från en veckotidning – det är alltså inte JAG som skapat recepten, men vill ändå delge er dessa för jag tycker resultatet är så gott! J Att de är lätta och snabba att göra, är heller ingen nackdel.


På återseende! /cejasmatte


Svaneholms äppelkaka

 

3 ägg

2 ¼ dl strösocker

2 ¼ dl vetemjöl

3 äpplen

1 tsk kanel

1 mask pärlsocker

Ca 100 g riktigt kallt margarin (smör funkar också)


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Häll smeten i en smord, rund form, själv använder jag en ganska liten springform med löstagbara kanter. Ca 21 cm i diameter.

Skär äpplena i tunna skivor och stick ner dem i smeten. Strö på kanel och pärlsocker. Hyvla över margarinet (alt smöret). Grädda kakan ca 40-45 minuter i nedre delen av ugnen. Tiden beror givetvis på formens storlek. Servera med vaniljsås eller vaniljglass!


Muffins med äpplen och choklad

125 g smör

4-5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

300 g Kesella vanilj

2 ägg

75 g mörk choklad

2-3 äpplen

1 msk potatismjöl

Kokos

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö kokos i muffinsformar som placeras i en muffinsplåt, med plats för 12 muffins. Smält smöret, låt det svalna.

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt Kesella vanilj, ägg och det smälta smöret. Rör samman till en tjock, blank smet.

Hacka chokladen grovt. Skala äpplena, tag ut kärnhusen, skär i bitar och vänd i potatismjölet. Vänd ner äpplen och chokladbitar i smeten.

Fördela smeten i formarna, strö över kokos och grädda mitt i ugnen i ca 25 min.


Lycka till!!!






   

Svenne, vår katt - poserar och jagar.



       

Pumpor, såväl äkta som oäkta.




   




Jag hämtar vildsvin med ATV:n.




   

Bågskytte



 





   

Godsaker



     

Ceja



 

Jag med sent naturruvad/framkläckt kyckling - Dv Kochin (vad annars?!) :-)



 
 
Lizas Lantliv

Lizas Lantliv

3 november 2012 13:30

Härliga bilder!
Kul att läsa om livet på landet hos någon annan!
Jag tror (om jag förstått rätt) att vi bor i samma kommun!
Här har det oxå blivit sena kycklingar = inatt!

Mvh Liza

http://lizaslantliv.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin - 24 mars 2015 22:30

Om avelsägg - kläckäggfrån Frankanäs fjäderfän   Här kommer lite information som kan vara till nytta om man väljer att köpa, eller bara är intresserad av, avelsägg ifrån just mig. Informationen nedan står jag, och enbart jag, för - och gäller ...

Av Malin - 16 februari 2015 09:06


      Nu är det dags att starta avelssäsongen 2015! Mina egna äggkläckningsmaskiner går redan varma, och fjäderfäna har kommit igång duktigt med värpningen så nu börjar det så smått att finnas avelsägg att tillgå. Här tänkte jag berätta li...

Av Malin - 13 augusti 2014 10:16

Kycklingar finns nu återigen till försäljning!   De yngsta är fortfarande i behov av värmelampa, och dessa är ej könssorterade, priset är 50 kr per st, och priset ökar med 5 kr per vecka och individ.   Har även könsbestämda hönskycklingar, kläckt...

Av Malin - 5 maj 2014 09:31

    Jättefina korsningskycklingar finns till försäljning, framavlade ur en besättning med främst Australorp, Araucana och Blomme.     Kycklingarna blir väldigt vackra med en mängd färgvariationer/teckningar i fjäderdräkten, även skäggkvasta...

Av Malin - 30 augusti 2013 18:57

  Vilken underbar sommar!     Nu fortsätter vi förhoppningvis med en lika fin höst, men på en helt ny plats att blogga på:   cejasmatte.se     Uppdatera eventuella bokmärken, så ses vi kanske på den nya bloggen?! ;-)       P...

Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Skapa flashcards