cejasmatte

Presentation

URL:    http://cejasmatte.bloggplatsen.se
Registrerad:    2011-02-01 07:23
Senast inloggad:    2017-10-12 14:14
Bloggtitel:    cejasmatte
Förnamn:    Malin
Efternamn:   
Län:    Kronobergs län
Kommun:    Tingsryd
Ort:    Ryd
Intressen:    Djur, natur, jakt, fiske , odling, film, måla, teckna...

Välkommen hit!


Den här bloggen tillhör oss: Ola och Malin; ett par i "yngre medelåldern" kan man väl möjligtvis säga (?) som lever livet på landsbygden.

 

Vi är bosatta i södra Småland på en liten skogsfastighet (cirka 50 hektar) med tillhörande djur (höns, vaktlar (Japanska jumbo vaktlar), kaniner, hund, katt, marsvin, grisar m.m.), en väl tilltagen grönsaksodling, en, sommartid åtminstone, underbart blomstrande trädgård, skogsbruk, etc. etc.

 

Vi har alltid någonting på gång, kan man lugnt säga. Det ena projektet avlöser det andra och en hel del kan man läsa om i den här bloggen.

 

Vår alldeles bedårande och underbara, samt högt älskade - men också på sitt sätt minst sagt MÄRKLIGA ;-) - lilla blandsrastik Ceja har gett sitt namn till sidan, och eftersom det uteslutande (hittills åtminstone!) är matte som bloggar - ja då blev det helt enkelt "cejasmatte" som namn åt bloggen.

 

Vi försöker allt mer att minska ner på antalet kilon inköpt kött (för att undvika gynnande av köttfabrikernas, ibland fruktansvärda, djurhantering med djurtransporter och annat) och därför föder vi, sedan ett par år tillbaka, upp våra egna slaktdjur vilket för oss bl.a betyder: gris, köttraskaniner, och höns/vaktlar.

 

Vi är långt ifrån ensamma om detta, och nuförtiden är exempelvis kanin inte längre att betrakta som "nödmat"/"krigsmat" utan som ett prima kött som för - i alla fall oss - i mångt och mycket ersätter både kyckling och fläsk! Även om vi också har detta "till buds".

 

Dessutom kan vi äta med gott samvete, för våra djur föds upp så som alla slaktdjur borde födas upp - enligt vår mening. De namnges visserligen inte (jodå, givetvis har avelsdjuren namn!), men de pysslas med, utfodras med en allsidig kost, de är trygga och tama - och sedan, när det "är dags", då går allting snabbt och smärtfritt tillväga, utan stress eller ångest. Så tycker vi att det ska vara. Då äter vi gott - med gott samvete!


 

I övrigt bedriver vi både jakt och fiske, och det är ännu ett led i målet mot att äta färre plågade djur, och sommartid odlas det grönsaker så det står härliga till på ett antal hundratals kvadratmeter + i litet växthus.

 

Våra duktiga värphönor (och vaktlar!!!) bidrar med härliga ägg till hushållet, och dessutom hamnar också en eller annan tupp i grytan. Vaktlarna bidrar med både ägg och kött, vilket är rent ut sagt delikat!

 

Liten försäljning av såväl ägg som grönsaker (dock INTE kött från något djurslag, vill jag poängtera!) sker främst sommartid. Ägg säljs när hönorna värper bra, oavsett årstid. Att vi inte säljer kött, beror på att vi inte har en s.k livsmedelsgodkänd anläggning och därför säljs inget kött härifrån. Vi kan sälja levande djur avsedda för slakt, men ej kött. Vill poängtera detta särskilt, eftersom vi varken i nuläget ägnar oss åt, eller har för avsikt att ägna oss åt, svartslakt.

 

Vi är kanske inte alltid så blödiga ifråga om att hemmaslakta, även om vi älskar djur.., men som sagt; det här är trots allt livet på landet och ett ypperligt alternativ om man, som vi, inte längre står ut med köttindustrin och alla dess nackdelar vad gäller djurens bästa!

 

Inläggen handlar mestadels om allt detta, och kanske en del annat också, vem vet! Det stora problemet är väl egentligen tiden som aldrig tycks räcka till, ffa inte under sommarhalvåret när det är som allra mest att göra här på gården!

 

 

Foton försöker jag publicera regelbundet under de olika albumen på Google, på:

https://picasaweb.google.com/112255511249599466762

men självklart kommer det att finnas foton här i bloggen också. :-)

 

 

På återseende! /cejasmatte och -husse
 

cejasmatte 
Twitter:

  

Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se