cejasmatte

Senaste inläggen

Av Malin - 11 december 2012 16:00



 

Av Malin - 11 december 2012 14:39



...så såg det onekligen lite trevligare ut jämfört med om man tittar ut idag: nu ligger snön tjock och det är grått och trist.


Jämför själva med hur härligt det var för cirka sex månader sen:





:-)



På återseende! /cejasmatte




Av Malin - 10 december 2012 14:09

Oj, vilken helg, ja. Den enda rubrik jag kunde komma på som verkligen passade in och inte dränerade min hjärna ytterligare efter den gångna helgen. Mycket jobb, som vanligt, men det var ju å andra sidan inget ovanligt i dessa sammanhang.



I lördags slaktades alltså julagrisen, och allting avlöpte precis så bra som det *peppar peppar* alltid brukar gå. Den "lille" julagrisen traskade runt i snön i sin hägnad och det sista han vet nånting om, är att han blev serverad smaskiga brödbullar - och ungefär där någonstans försvann hans medvetande till ett helt annat plan, som varken vi eller någon annan känner till...



Ingen stress, inga kval, inget konstigt alls.



Jag måste få erkänna att jag gladeligen äter kött. Ja, jag är en köttätare - absolut!! Men att som vi, ha möjligheten att kunna äta kött som kommer från djur som haft det såhär bra (gått fria på många hundratals kvadratmeter, legat rymligt och varmt på en gigantisk halmbädd i sina grishus, haft sällskap av sina artfränder, osv osv) är ganska få förunnat, och många av de som faktiskt äter kött från gårdar som den här, de får betala ett ganska högt kilopris - ofta många gånger högre än vad flertalet har råd med, tyvärr. Det är tråkigt att det ska vara så dyrt och kostsamt att föda upp djur så som vi gör, det blir en ond cirkel som inte gynnar någon: djuren har det sämre, och konsumenten äter också sämre. Oerhört tråkigt.



Jag själv njuter varje gång jag tillagar och konsumerar kött från ett djur som haft det bra och mått väl ända in i det sista, och jag ska erkänna att innan vi riktigt kom till skott här hemma med att skaffa våra egna köttdjur och -produktion, så stod vi i valet och kvalet mellan att bli vegetarianer eller - som bekant - börja föda upp/hemmaslakta själva.



Eftersom jakten och fisket redan fanns som ett naturligt inslag här sedan långt tillbaka, så var steget till egen uppfödning av köttdjur inte så långt trots allt, men det var ändå en hel del som skulle tas i beaktning. Stängsla, bygga grishus, skaffa E-nummer, osv osv. Det är inget man gör över en natt, om jag säger så!



Men nu har både "den natten" och flera till passerat, och sedan en längre tid tillbaka så är vi, som bekant, på den här nivån att vi aldrig behöver köpa kött, i stort sett (möjligen undantaget någon påläggsförpackning då och då), och vi lever dessutom väldigt nära våra djur - jag både hoppas och tror att vi har förmågan att verkligen se till deras behov också, så att de lever ett gott liv den tid då de finns här hos oss.



Det var hela tiden vårt mål: för att kunna fortsätta äta kött, så ville vi också att djuren skulle ha ett prima liv, med allt vad det innebär, och sedan också dö snabbt, smärtfritt, samt helt utan stress. Inga långa (eller korta för den delen) transporter till slakthuset utan snarare med huvudet i foderbingen, mätta och glada.


 

Så i lördags var det alltså dags att ta hand om julagrisen. En galt på dryga hundra kilo skulle det visa sig, av egen uppfödning. En riktigt trevlig bekantskap som vi alla tyckte om och självklart också hade band till. Men för vår del har vi valt att se det som så, att även om man faktiskt tycker om djuret ifråga, så ska man istället se det som att en bättre, snabbare och värdigare död kan inget djur få - och vad är då bättre än att ge ett djur man verkligen tycker om, ett så värdigt slut? För allt ska ju leva och allt ska ju dö, är det inte så?



Årets julagris var så pass tung, att i kombination med snön som ligger här ute, hade jag inget annat val än att starta upp ATV:n och med hjälp av denna släpa slaktkroppen från avlivningsplatsen till utrymmet dör vi tar ur, flår och sedermera styckar/grovstyckar. Så det gjorde jag, och tack vare snön på marken höll sig slaktkroppen ren och fin ända fram till flåningsdags.



Under en kort tidsperiod fick vår lilla doggy, Ceja, såklart lov att vara med och titta på; men inte hela tiden eftersom det var så ända in i helskottas kallt, att vi fick lov att ha "barnvakt" åt henne större delen av både lördagen och söndagen då arbetet pågick. Annars tror jag att hon säkert velat vara med konstant, och suttit och huttrat och darrat av såväl köld som upphetsning. Hundar och inälvor/bloddoft, ni vet... Men jag misstänker att ingen nöd gick det på Ceja, "barnvakten" hade nämligen ett misstänkt litet förråd av pepparkakor kvar på söndagskvällen och själv undrar jag vart alla dessa hamnade... ;-)



Nåja, summa summarum efter helgen är att vi har exceptionellt fin julskinka, prima lever och en hel del kött och färs som vi ska tillverka julskinka, leverpastej och olika sorters korv av till helgen som kommer. Korven är tänkt att bli såväl hackekorv som av malt kött.



Dessutom ska vi starta upp röken för att lättröka lite grann -- ingen korv eller skinka har någonsin mått dåligt av att rökas lite grann. ;-) Dessutom kan man göra prima pålägg om man kallröker köttet.



Annars handlar det om att rimma skinkan, och mer om detta lite närmare jul (det är helt enkelt för tidigt ännu), tillverka leverpastej blir det alltså också till helgen i kombination med att vi också gör korv.

Själv ser jag det som två flugor i en smäll: Gammaldags hantverk, OCH gott på julbordet. Tid och arbetsinsats glömmer vi bort för tillfället! ;-)

 



Ska försöka passa in lite tillverkning av julgodis också på bloggen, får se om det hinns med!  Titta gärna på de två översta bilderna, och sedan om man är lite känslig så välj att gå t.ex hit ;-)

 

På återseende! /cejasmatte



 


 











Gå gärna hit, nu kommer känsliga bilder!







   

Av Malin - 7 december 2012 12:00



 

Av Malin - 7 december 2012 11:20

Snart jul!


Nu i helgen är det alltså dags för oss att ta hand om "julagrisen".


Ni som följer bloggen känner redan till att vi föder upp (bl.a) grisar som vi slaktar hemma och vad vore väl en jul här på gården utan egenproducerad julskinka, leverpastej och korv, m.m? Självklart hör det vår livsstil till och i år tänkte jag försöka att aktivt via den här bloggen visa hur det går till från början till slut, när man gör just t.ex egen korv eller leverpastej, samt inte minst julskinka! Detta är vad man verkligen kan kalla SLOW FOOD! ;-) Mycket arbete innan man sätter sig till bords på julafton, men då gör vi det också med ett gott samvete!



Så är ni intresserade av matens väg "från djur till tallrik" istället för "från djur till färdigtillverkat och -förpackat i charkdisken", ska ni absolut passa på att kika in nu under tiden fram till jul. Glöm inte bort att titta på omröstningen här intill och fundera ett slag på hur just DU gör med julmaten i år, och lägg din röst.


Som alltid: det kommer inte att dyka upp några "otäcka" bilder (läs: som känsliga personer upplever/kan uppleva som otäcka) utan att jag förvarnar om det.



På återseende! /cejasmatte



Av Malin - 6 december 2012 16:37

...för småföretagarna är något som vi alla hört talas om förut och således inget nytt, men när man läser på den här sidan häpnas man över myndigheternas iver att vilja sätta käppar i hjulen. Otroligt!


Jag som trodde att en levande landsbygd var något eftersträvansvärt i Sverige (och hur skulle en sådan landsbygd någonsin kunna existera utan drivkrafter, vilka ofta finns just bland de små företagen och eldsjälarna som äger och driver dem), men vad vet jag...


Tråkigt hur som helst att det ska silas mygg och sväljas kameler, och försvåras för småföretagarna på ett alldeles orimligt sätt. Läs själva så förstår ni vad jag menar.



På återseende! /cejasmatte

Av Malin - 6 december 2012 16:23


Men först; det årliga lussekattsbaket är avklarat med - i dubbel bemärkelse - GOTT resultat:







Tur att det finns någon i familjen som faktiskt gillar det här med snö (antagligen eftersom hon inte behöver skotta undan skiten!) - vårt yrväder Ceja får aldrig nog utan kan leka hur länge som helst i snön:






 





 




   



På återseende! /cejasmatte

Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Skapa flashcards