cejasmatte

Alla inlägg den 29 september 2011

Av Malin - 29 september 2011 22:29



En av de DVD:er - som jag tidigare refererat till i bloggen - hittas bl.a här: (innehåller information om hur man grov- och finstyckar t.ex lamm, nöt och gris):

http://se.lgprodukter.se/product.html/dvd-det-svenska-kottet


 


 


Här finns en annan av de instruktionsfilmer jag/vi har använt oss av (och emellanåt fortfarande gör, för ren uppdatering!):

http://butik.jagareforbundet.se/det-vilda-kottet7-60686.aspx


 


 


Man kan nog också, väldigt förenklat, säga att mycket av det som funkar på större djurslag (själva styckningen sett) , som ex.vis gris, även går att tillämpa på mindre djurslag som t.ex kanin, man får bara se till att tänka i lite mindre skala då man styckar. Nu funkar det inte alltid så, och man får ju också se till att tänka på vad man själv vill ha ut av slaktkroppen i form av skivat kött, grytbitar, stekar, färsbitar, osv osv.


 


Utöver denna kortfattade information om instruktionsdvd:er, så MÅSTE jag bara se till att lägga ut ett par av mina nyskapande (?!) och i mitt tycke häftiga gäddrecept; för tro inte att gädda är en äcklig insjöfisk som bara gamla människor tycker om! Nänänä, här tillagas gäddan på modernt vis, som ex.vis asiatiskt eller helt enkelt bara kryddstarkt men europeiskt, eller varför inte cajungädda (?), osv osv. :-) Jag återkommer i receptfrågan!!! :-)


 

 




På återseende! /cejasmatte

Av Malin - 29 september 2011 20:04

Ja, vad kan nu denna rubrik betyda, så säg?!




Faktum är att både den här dagen OCH gårdagen bl.a har ägnats åt lammslakt här hemma på gården, vilket i praktiken betyder - en styck glad CEJA!!!!!




Ni kan själva tänka er hur mycket "gottis" denna lilla hund har stoppat i sig på cirka ett dygn?! Allt som ratas av oss; ja, det blir hundmat (och i viss, liten mån kattmat), därför har vi haft en extra-lycklig hund just nu..!!! Fast okej då, inte alldeles enbart, jättelycklig kanske...




För faktum är att igår, då själva slakten utfördes med allt vad det innebär (flåning, urtagning, osv), så var Ceja inte alldeles överlycklig för hon fick inte lov att medverka direkt, åtminstone inte i den utsträckning hon själv hade velat...




Och ähum..., denna lilla begränsning av Cejas frihet, kostade oss en jättefin blomsteruppsättning som stod i en kruka här utanför trappan vid husentrén -- denna hade hon helt enkelt mosat/grävt upp/fullständigt förintat i dess minsta beståndsdelar - välj själv -- men blomgruppen var (vid det laget vi upptäckte förödelsen) dödare än lammen vi nyss slaktat...






Nåja, det var väl inte första gången detta hände (säkert inte sista heller!) ;-), men vad är man för slags människa om man inte förlåter en älskad familjemedlem?! :-)






Lammen slaktades, flåddes och togs ur igår, och idag var det dags för styckningen, och jag varken har några foton att publicera eller vet om jag ens hade velat visa upp några eftersom jag vet att det är ett känsligt tema för många, och jag känner heller inget behov av att "pracka på" hela världen hur ett fårs innanmäte ser ut.




Däremot vill jag påpeka att jag lägger upp några bilder nedan där Ceja syns ihop med slaktavfall i en spann, och ni som eventuellt inte tål detta; titta bort, eller nåt. ;-)





Över till själva slakten... Nädå, jag bara skojar, inga detaljer där heller utöver detta: två stycken bagglamm, absolut fria från stress eller obehag, dog så pass snabbt som ett slaktdjur nog kan göra, ingenting otäckt på något vis, och det är just så det brukar ske hos oss här hemma. Jag vet att jag har skrivit så förut, men...: det är sådant här kött som vi äter med gott samvete!!!





Den här dagen har jag till största delen ägnat åt själva styckningen - både grov- och fin-dito, det har ju allt eftersom blivit så, här hemma hos oss, att detta är min uppgift och den tar jag mig an med stor entusisasm! Mycket pga att det är jag som lagar maten och då kan jag också stycka ut exakt de bitar jag själv vill laga till, och mala resten till färs!



Jag ska dock erkänna att det är ett styvt arbete, för både rygg och leder, men det går an. En del skärs ut till skivor, som t.ex "ytterfilé" vilket innebär benfri kotlettrad i praktiken, en del skärs ut till grytbitar (som t.ex mkt av köttet som sitter på själva halsdelen), mycket skärs ut som "övrigt" och då blir det i praktiken till färs som jag maler i köttkvarnen, och sen finns ju ex.vis filén/filéerna, och stekarna man skär ut i ffa bakdelen på djuret.





Jag är absolut ingen expert på att stycka, men lite vet jag och ännu mer lär jag mig efterhand som jag håller på. Dessutom har vi köpt in några jättebra DVD:er som handlar just om att stycka olika djurslag, både tam och vilt. Mycket användbara och nyttiga för den som vill lära sig!!! Ska tipsa närmare om våra DVD:er här på sidan inom kort!





Nu går det fort till älgjakten drar igång, men innan dess blir det troligtvis också en del rådjursjakt, fiske och ytterligare hemmaslakt här i södra Småland, så... Titta in igen!!! :-)





 


Vår katt, Svenne, ville ha ett litet smakprov av lammköttet och dök upp lagom till att bli fotograferad!





Följande bilder beskriver sig nog bäst själva; Ceja vill ha kött, Ceja får inget kött förrän tillstånd getts, Ceja fortsätter tigga, osv osv. Men slutligen får hon lov, och då orkar hon knappt ens med ett köttben som hon försöker dra iväg med! :-)




   




   




   





   





   





   


"Jaha, nu äntligen får man lov att fiska i den här dammen, eller....?!"



   


"Fast det var minsann tyngre än jag trodde?!"




   


"Ojoj, hur ska jag nu göra?!"





   



"Äsch jag provar att bara dra!!!"







   


"Jaaaa, det lyckades minsann!!! Hurra!"







Och så, bara för att jag fick ett skånskt önskemål, så gör jag ett undantag och publicerar en bild på mig själv (*vinkar till Ljungbyhed*):



   


...på återseende!!! /cejasmatte








Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards