Direktlänk till inlägg 6 december 2011
Som jag redan antytt i senaste inlägget har det varit mycket att göra här de senaste dagarna/veckan, och det beror BLAND ANNAT på att vi slaktat julgrisen här nyligen..
Inga "känsliga" bilder kommer att dyka upp hur som helst, utan de kommer allra, allra längst ner i inlägget OCH jag varnar dessutom innan så att de som inte vill se, de slipper!
Vi börjar snällt med bilder på våra fina vaktelägg! Snälla är verkligen vaktlarna som inte ger upp, utan tycks värpa i vått och torrt, varmt och kallt! :-)
Gardinerna strukna och allting (= ljusstakar, ljusdraperier, ljuskulor etc etc) i ljusväg plockades fram, till första advent, precis som vanligt!!!
--------------------------------------------------------
Jodå, julgrisen blev slaktad och det gick jättebra, en levandevikt på 85 kilo var helt klart godkänt för vår del. Själva julgrisen i sig visste ingenting om någonting förutom MAT -- hon stod och åt när det sa PANG! och hann aldrig förstå eller bli stressad eller någonting i den vägen. I min mening, så ska alla djur dö på det här viset. Utopi eller inte, men så länge VI kan erbjuda det, kan jag verkligen inte klaga.
Under själva avlivandet valde vi att placera Ceja i tvättstugan (!), för att hon skulle slippa eventuell stress i samband med skottet men så fort avlivningen var klar fick Ceja komma ut till oss, och hennes reaktion blev ju minst sagt, ehh... :) Om jag säger såhär:
Ceja vet med säkerhet att: "staketet ger ström och grisarna är räliga".... Nu låg det en död, och av blod ytterst väldoftande gris precis invid elstaketet -- "huvva, måste fram i alla fall!" Så jodå, visst for Ceja fram och "hjälpte till", lite.
Så blev då vår julagris både flådd och urtagen, med en trogen hund intill. Till dagen efter fick grisen lov att hänga och sen var det dags att stycka, både grov- och finstycka samt mala.
Som sagt 85 kilo levandevikt blir ju några kilon även styckat och benfritt, men det är snart jul och då går det alltid lite extra.
Vi är ju som vi är, och har för två tre år sedan köpt in ett billigt rökskåp på Jula för att experimentera med att röka fisk och kött. Att använda rökskåpet som det är funkar väl inget vidare om köttet har lite tjocklek (måhända på ett par små tunna abborrar!) men vi har funderat på att utveckla till om inte kallrök, så i alla fall nästan!
Så... fram plockades en käck liten kokskamin från förrådet (en gammal Norrahammar), och sedan blev det att kapa/klyva al- och bokved fint, fint för att det övht skulle gå in i kaminen. Kaminen fick stå lågt, och rökskåpet högt, och ett rör fick förbinda de båda (med alufolie som extra tätning!), och sedan eldade vi väl i ett par timmar innan vi var nöjda och började lägga in kött i rökskåpet!
Röret mellan kamin och rökskåp var ca 1 m långt, och med facit i hand skulle vi velat ha dubbelt så långt, men skam den som ger sig!
Bilder på vårt eget hemmarökt fläsk följer!!!
Rökt, men ostekt
Lite stekt, en del ostekt.Doftar ljuvligt!!!
På G i gjutjärnspannan!
Ahhh, klart!!! :-)
Längre ner kommer en del "slaktbilder" - inga HEMSKA, men om man är känslig är det bättre att backa! :-)
På återseende!
/cejasmatte
Nu ska ni klicka bort, om ni inte vill se mer!!!!
Jättefina korsningskycklingar finns till försäljning, framavlade ur en besättning med främst Australorp, Araucana och Blomme. Kycklingarna blir väldigt vackra med en mängd färgvariationer/teckningar i fjäderdräkten, även skäggkvasta...
Vilken underbar sommar! Nu fortsätter vi förhoppningvis med en lika fin höst, men på en helt ny plats att blogga på: cejasmatte.se Uppdatera eventuella bokmärken, så ses vi kanske på den nya bloggen?! ;-) P...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | 18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|