cejasmatte

Senaste inläggen

Av Malin - 29 juni 2011 11:33



På måndag så - inte smäller det - men väl _kläcker_ det! Hoppas vi!


 


Det här är ett samarbete med vår granne Christina, www.toftahult.se som liksom jag är en "blommefantast". Låt mig förtydliga: I äggkläckningsmaskinen, en King Suro om någon undrar/är intresserad, som Christina m fam äger och jag s.a.s "har hand om" och sköter själva proceduren av, lade vi den 12 juni 24 stycken ägg från mina blommehönor.


Nu börjar "due-date" närma sig, alltså måndag - tisdag, då kycklingarna förväntas kläckas.

Av de totalt 24 äggen så fann vi, då vi lyste dem, 15 stycken med levande kycklingar, 2 stycken med s.k "döda groddar", resterande var klarägg (alltså "tomma").


På fredag, 3 dagar före beräknad kläckning, ska "kuvösen" lyftas ur vaggan (maskinen är helautomatisk) och ställas plant på bordet och i samma veva höjer man luftfuktigheten. Visst låter det hela som vetenskap?!


Fantastiskt egentligen, att på detta maskinella vis kunna kläcka fram kycklingar! Nåväl, vi är inte i hamn ännu, utan än så länge gäller det att hålla tummarna och hoppas på det bästa!



På återseende/cejasmatte




PS: Återkommer med info om hur man "lyser ägg", för de som kan tänkas vara intresserade! Ska försöka få till lite bilder också!

Av Malin - 28 juni 2011 21:23


Hej!



I vanlig ordning besökte vi Elmia Game Fair under Kristi himmelsfärdshelgen (vartannat år besöker vi Elmia, så som i år, och vartannat är det Tullgarn och Swedish Game Fair som gäller!), och det är alltid lika intressant att gå runt och besöka montrarna och se vad som tillkommit, eller utgått, men framförallt fundera och spekulera, titta på det nuvarande utbudet OCH - inte minst -motstå "krämarnas" idoga försök att sälja sina varor.. :)



Det finns vissa saker som vi dock alltid tycks komma hem med...:


1) strumpor - för egen del köper jag alltid motivstrumpor, 12 par för 100:- är som hittat! Om alla dessa par endast håller/varar ett endaste år, så kommer det alltid en ny mässa ett år senare...!


2) korvar - rökta korvar, torkade korvar, kryddiga korvar, you name it! Det kan vara lite av en chansning men alltid följer några förpackningar med oss hem, och de flesta brukar dessutom bli uppätna (och om inte av oss, så av Ceja!).


3) broschyrer, kataloger, reklamblad. Jag vet inte hur många kilon av dessa vi (läs: Ola) släpar med oss hem, men de är legio! Fast jag klagar inte - de regelrätta _jakttidningarna_ läser jag med stort intresse, medan Ola läser allting annat!



...och då man efter mässan; säg en vecka eller så, vill ha en lugn stund, så går det alldeles ypperligt att hiva fram en bunt med broschyrer framför hans (husses) jaktlitteratursökande näsa - och sedan.. ja då kan man diska/städa/laga mat eller rentav odla grönsaker etc. i lugn och ro! Jag lovar, det blir alldeles lugnt och tyst en stund -- möjligen förutom vissa spridda kommentarer/frågor om den eller den kalibern, alternativt hurdant det siktet kan tänkas vara jämfört med det andra! Men annars - aaahhhhh! Lugnt och skönt! ;-)



Men hur som haver... Det finns mer i storyn!



Tror nog inte att vår lilla Ceja hade förutsett att helt plötsligt, i en av gångarna, så skulle det dyka upp ett permobil-svin, dvs en "låtsasgris" på en fjärrstyrd permobil, men det gjorde det faktiskt! Ceja gick helt sonika fram (helt oaktsam till en början, hon fattade helt enkelt inte vad detta handlade om) och sniffade, men sedan började besten helt plötsligt röra på sig, och då blev det helt annat ljud i skällan...!



Först reste sig raggen och i några få sekunder tycktes hon faktiskt ta sig an grisen någorlunda korrekt: med både "typ" ståndsskall men samtidigt viss återhållsamhet och så gott avstånd till "grisen"  som nu gick i den trånga gången-- för att bara sekunderna efteråt fegt gömma sig bakom husses/mattes ben! Fortfarande med vissa ljud, dock mer  _skrikande_ av rädsla, än skällande! Stackars Ceja uppmuntades knappast heller av husses eller mattes hånande garv, då vi fick se lilla fegisens reaktion!



Nej, någon vildsvinshund blir hon nog aldrig, vår kära lilla tik, och sådana tankar har ju heller aldrig funnits eller ens _önskats_ från vår sida! Eftersök är mer både hennes - och vår - melodi! Husse jagar ju inte med varken drivande eller ställande hund!



Men efter att funderat mer på hennes "approach" på "permobilsvinet" kan jag inte låta bli att undra hurdant hon hade reagerat på liknande i ett något större hägn, som på t.ex Tullgarn för ett år sedan, där hon inte varit lika trängd som i en liten gång inne på Elmia. Vore mkt intressant att testa, även om vi aldrig menar använda henne till svinjakt ändå! För övrigt har hon faktiskt spårat upp vildsvin vid ett tillfälle; på ett väldigt kort eftersök förra hösten! Så det så! :-)


 


På återseende/cejasmatte


 


Husse och Ceja på "gröningen" vid hundparaden, på Elmia


 


Publiken vid hundparaden (en liten parentes: vi blev tillfrågade om att delta i ovan nämnda hundparad med frågan: Vilken ras är det ni har och kan ni tänka er att delta i hundparaden? Ehh..?! Njae; när vi svarade på frågan med: Det finns nog ingen som vet vilken ras detta är! så tyckte kvinnan som frågade att okej, vi ska nog inte lura speakern - då kan hon bli arg! Ceja hade nog gärna ställt upp dock! ;-))



 


Husse ska provskjuta.


 


Jag är kluven till uppstoppade djur.... Men dessa som följer nedan var välgjorda, så om man inte gillar konceptet i sig; beundra konstverket. (Som sagt: jag är kluven!)



   


Ett av de största älghuvuden jag sett - med tillhörande krona.



 


Puma



    


Varg



   



Någon sorts bergslevande bock, tror jag.



 


Björn/-ar (nedan).




 



    


På återseende/cejasmatte.


Av Malin - 21 juni 2011 08:19

Hej! Midsommar närmar sig, och i både trädgården och odlingslanden är det fullt upp. Är det inte ogräs som ska rensas, så är det gräsklippning, trimning, bevattning och mycket mycket mer som ska tas omhand. Ett heltidsjobb!


I numera nästan "vanlig ordning" väljer jag pga tidsbrist, att presentera ett antal foton och låta dessa mer eller mindre tala för sig själva, om än med lite kommentarer från min sida. Med förhoppning om att jag snart ska kunna återkomma med lite mer konkret information om vad som verkligen händer här ute i grönskan!


   


Pionerna blommade i all sin prakt under försommaren.



 


Vallmon likaså.


 


Tomatplantorna frodades, och bär numera på en rik, kommande skörd av tomater!




 


Morötterna gallrade en första gång, men gallras vidare efterhand och de späda "babymorötterna" är ingenting annat än en delikatess!


 


Paprikorna blommar och bär numera frukt - härligt!



   


Växthuset innan det blir _helt_ grönt! Efterhand som allting växer blir det allt svårare att ta sig in!



 



Diverse petunia- och andra blomplantor innan de började blomma, nya bilder kommer på blomsterprakten inom kort!




 


Gurkorna har börjat dyka upp så smått...


 


Tre olika sorters lök (röd-, shalotten- och silverlök) breder ut sig i långa rader i år.



  Ja, det var några bilder, men fler och framförallt nyare sådana finns på lager, så jag återkommer med dessa så fort tid finns!


I förrgår premiäråt vi förresten av våra nypotatis, och det blev succe´ - de var otroligt fina och goda, så nu känns det som att potatisskörden är i hamn för det här året. Det finns väl ändå inget bättre än att kunna gå ut och plocka upp sina egna nypotatis, skölja av dem under kranen men inget annat, koka i några minuter och sedan bara njuta tillsammans med den hemmaodlade, fräscha dillen till! Det är grejor det!



På återseende! /cejasmatte

Av Malin - 23 maj 2011 09:57


Måste ju också inflika, att Ceja (som ju är den som lånat ut sitt namn till bloggen) är en härlig kompanjon att ha, när man som vi/jag är aktiva i våra grönsaksland och -odlingar. Ständigt, ständigt patrullerar hon runt, undersöker och kollar, trampar fel emellanåt men mestadels rätt - och när hon inte ägnar sig åt detta går hon helt sonika upp på verandan, där hon lägger sig och spanar nedåt vägen till...


 


Så fort en bil närmar sig (vilket inte är så ofta), så ställer hon sig upp, reser sin ynkliga lilla ragg - och skäller! Jättebra för min del, eftersom jag vet att 1) det jag inte hör, det hör HON, och 2) hon biter ingen främmande människa eller hund som kommer hit, utan bara försöker se elak och tuff ut, men mer är det heller inte!


 


Men det gör att jag hör ifall någon kommer, även då jag håller på med arbetet ute i landen. Mycket bra!


 


Hon är en klippa för mig, samtidigt förstår jag också att inte alla vill bli mötta av en liten märklig, ettrig "låtsas-elak" blandrastik som skäller på dem.... Så jag försöker att både dämpa och vägleda lilla Ceja i hennes försök att "vakta" och "varna", för när matte är närvarande så ska Ceja också veta det. Mer träning återstår helt klart!



På återseende!

/cejasmatte

Av Malin - 23 maj 2011 08:16

Som upptagen odlingsfanatiker hinns bloggandet inte alltid med; men jag tänkte bjuda på några bilder (med kommentarer) till att börja med. Korten är visserligen ett par - tre veckor gamla, men fler kommer så småningom! Håll ut! :)


 


Utsikt över sjön genom högvuxna björkar


   


Utsikten från båten mot land



En tidig vårbild av den stora blomsterrabatten


 

Gulltöreln blommar


   


Utsikt över det lilla odlingslandet, från badrumsfönstret



   


Tulpan


 


Fagertrav i blomning



   


Växthuset med nyinflyttade plantor


   



Stora odlingslandet är omgärdat med elstaket, som skydd mot t.ex vildsvin och rådjur, vilket drivs med hjälp av solcellen på bilden (vi har alltså en batteridriven elstängselapparat, och batteriet till denna laddas upp via solcell, kan man enkelt säga).


 


Återigen utsikten från badrumsfönstret, med en del av "lilla landet" samt växthuset!



 


Stora odlingslandet alldeles nysått



   


Klocklilja



   



Körsbärsträd i blomningen.






Nytagna foton på G, så fort det hinns med! ;)

På återseende! /cejasmatte

Av Malin - 23 april 2011 19:19

Jaha, så blev det då påsk i år också, lite senare än vanligt kanske, men å andra sidan - i år känns det som om _allting_ är sent/försenat här hemma. Nu äntligen frisk ifrån den envisa luftvägsinfektionen här i vår (som vi båda åkte på, fast Ola blev långt mycket sämre än vad jag blev), så inser jag att jag ligger oerhört långt efter (i mina ögon) vad gäller odlingarna, både frilands- och växthusodlat! Men skam den som ger sig... Nu är det full fart som gäller!


Det som vi kallar "lilla landet" (som ingalunda är litet med de flestas mått mätt! Jag måste ta och mäta upp det endera dagen!) är nu rensat, gödslat, uppfräst, räfsat och faktiskt också uppsått till cirka en tredjedel (med morötter, av den sort som heter Harlekin och består av flerfärgade morötter i vitt, gult, orange och violett, alltså en blandning men som är så tacksam att odla, bra grobarhet, söta och goda, och färgerna... Jo men visst äter man med ögat också?! En färgpalett i form av morötter med andra ord!).


Under resten av denna påskhelg ska det även hinnas sås palsternackor, samt sättas olika sorters lök! Så småningom, när de är färdiga för utplantering, ska där också sättas purjolök som jag redan förodlat, samt även sås rödbetor men det är inte dags ännu. Denna del av odlingen täcks dessutom med fiberduk, som gör att allting dels går fortare men förhindrar också angrepp av morotsflugan och lökflugan som gärna kommer på besök.


Det "stora landet", som faktiskt  _är_ stort, har Ola nu börjat bearbeta med jordfräsen och det blir verkligen jättefint. Men eftersom det landet togs i bruk så sent som förra året (efter att i flera år tjänat som betesvall åt våra hästar) är det mycket rötter som återkommer och som måste rensas bort så gott det går. Besprutning ingår inte i vår "odlingsfilosofi", och därför får man istället rensa, rensa och rensa lite till. Ett styvt arbete, som helt enkelt får ta lite tid, och man får dessutom planera vilka grödor som ska odlas där nu till att börja med. Men när det arbetet väl är klart, det återstår ytterligare någon dag, så ska sättpotatisen (av tidig sort) i jorden, och sedan går det fort till sallaten ska sås, osv.


Vädermässigt kunde väl inte påskhelgen blivit bättre, det har ju varit oerhört fint och varmt och all växtlighet tycks tacka och ta emot, och jag med för den delen. Det vore inte alls lika roligt att gå ute i landen och "bädda och så" om det varit kallt och regnigt!


Annat som också väntar nu i dagarna är flytten av plantorna - från källaren, till växthuset. Permanent! Några sent sådda blomsticklingar (bl.a lejongap och aster) får dock bo inomhus ytterligare en tid, de är alltför sköra för en flytt i nuläget.


Med andra ord - just nu hade jag behövt minst åtta armar och dessutom kunnat klona mig själv några gånger om, för att vara nöjd och hinna ifatt. Men det är ingen större fara, det finns fortfarande fler faktorer som också kommer att spela in framöver och det är "väder och vind", inget jag kan påverka. Men ett väl utfört förarbete tror jag är viktigt, och sedan såklart se till att sådden vattnas (om det nu inte regnar frivilligt, och i lagom mängd!), att hålla efter ogräset så gott man kan, och kanske att täcka med fiberduk på "känsliga" sådder. Gör man detta har man kommit en bra bit på väg, åtminstone som s.k hobbyodlare (i stor eller liten skala!).


Ska försöka uppdatera med lite foton snart!


Ha en fortsatt trevlig påskhelg!


På återseende! /Cejasmatte

Bloppis-annons
Av Malin - 30 mars 2011 10:37


Flatbacksadel m.m säljes!



Olympic premiere 17"/30 (smal bom), i brunt läder. Väldigt close contact, ytterst små stöd. Bekväm sadel som dock har hängt oanvänd i ngr år.


Samt många andra tillbehör som säljs i paket tillsammans med sadeln:

Bl.a brunt träns FS, senskydd och kotskydd i rödbrunt läder, ytterst lite använda. Kotskydd i brunt läder. Sadelgjordar i tyg och läder, massvis med olika bett, boots, martingal i brunt läder, elastisk förbygel, m.m Samtlig utrustning är till stor häst.


 Allting levereras givetvis noggrant rengjort och väl smörjt.

Säljes i paket för ett pris av 3 500 kr.


             


Hästar & Ridsport, Säljes - Tingsryd (Kronobergs län)
Pris:    3 500:-
Telefon:    0737355870
 
Av Malin - 30 mars 2011 10:14


Här kommer lite bilder, vi börjar med vedhanteringen:



Endast en bråkdel av all ved som vi ska upparbeta, kapa, klyva, stapla, i år. Då inte att förglömma arbetet med att fälla träden (björkgallring)!




 


Vedklyven, den ack så värdefulla!



 


Vedkapen, en gammal trotjänare med många år på nacken, även den ett värdefullt inslag i vedhaneringen.





 


Tittar man rikigt noga ser man inte bara en katt, utan även det som han (Svenne) faktiskt sitter och tittar på - "våra" rådjur!!!



 


Samma sak här, titta noga! Dessa samt nästföljande kort är alltså tagna från vårt badrumsfönster och visar utfodringsplatsen där vi hela vintern utfodrat allt som allt (tror vi) 7 stycken individer, rådjur alltså.




 


Suddigt men tagit från samma ställe. Vilken bättre utsikt från ett badrum skulle man kunna tänka sig!?


    




Sista bilden för idag!


På återseende, cejasmatte.

Presentation


Livet på landsbygden; med djur och natur, jakt och fiske, grönsaksodling och mycket annat - så som VI lever det - i ord och bild. Välkommen att läsa om oss!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Bloggportalen

Twitter

Följ oss på Bloglovin´

Follow on Bloglovin

Instagram

Blogkeen

Vädret

Pinterest

Follow Me on Pinterest

Blogglista

Blogglista.se

Kvaltetskatalog

Min Instagram

Instagram

Ovido - Quiz & Flashcards